RSS

Kebetulan atau Takdir???

Assalamualaikum mlm2 nie..
sy terasa nk tulis sesuatu disini...cuma apa yg sy rasa..
mungkin cuma sy yg rasa semua perkara mcm dibuat2..tpi mungkin sebenarnya mungkin itu cuma satu kebetulan dan takdir..
takdir ALLAH SWT spe yg tahu kan..
tapi perasaan juga tak dapat dielakkan..
sy ingin buang satu perasaan yg bukan milik sy
tpi ia tak semudah ungkapan
tak semudah makan nasi..hmm
"one of the most difficult task in life is removing someone from your heart"
sy kalu boleh xnk buang spe2 dari hati sy
tpi klu mnyakitkan lebih baik buang..hmm

mencari permata di ribuan kaca mang susah..
merawat luka dari terkena kaca senang tpi parutnya susah nk hilang
kena guna bio oil atau ubat parut
tpi klu parut dihati camner??
klu luka kat tempat parut yg sma camner??
adakah hanya biarkan dan rawat tuk kali kedua??
Maha Pencipta
berikan hati ini kekuatan untuk menutup semua luka
sebelum meninggalkan UiTM nie..
sy ingin tggalkan UiTM nie dgn kenangan yg akan buat sy tersenyum kembali
bukan kenangan yg akn buat sy benci dan sedih..
hati terasa sayu bila rasa cuma lagi 1 bulan disini..
tpi ETR n BIO pon menyumbang hati sayu jugakk..
Buat sesiapa yg baca entry nie, tlong doakan sy dapat 
keputusan yg baik untuk akhir sem nie..
Aminn..
semoga kalian sma mendapat keberkatan dalam hidup ini 
dan semoga kejayaan berada dalam genggaman..
:))
salam sayang..:DD


2:01
February 29, 2012
fate or just coincidence...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lawatan ke UiTM Shah ALam


Assalamualaikum inche blog..


[credits to Zulaikha Amin]

Cerita bermula apabila kami pelajar part 6 diwajibkan hadir ke UiTM Shah Alam untuk mendengar syarahan Y.A. Bahagia Tun Dr. mahadthir..pada awalnya, sy dalam dilema sama ada hendak kesana atau tidak walaupun telah dinyatakan WAJIB..hahah..

Tetapi setelah berfikir2, sy pon pergi la jugak..cramah Tun bertajuk ‘Transformasi Minda, Penyelidik Muda’..ceramah nie sgt2 best, sbb sy dan hosmet sy mang suke sgt2 dengan Tun..bila tgok biografi beliau, mang byk sgt yg telah dilakukan untuk org2 melayu..Mungkin kalau tidak kerana beliau, UiTM mungkin bukan hanya untuk Bumiputera..dan sy juga mungkin tidak berada di UiTM skrg..huhu..byk input yg dapat dri syarahan beliau..beliau menegaskan kita harus berfikiran terbuka dalam menerima sesuatu perubahan yang dapat membantu kehidupan dan kemajuan masyarakat kita..kita tidak boleh berfikiran konservatif..selain itu, kita juga harus mencuba sehingga ke tahap yg tertinggi supaya kita dapat atasi segala halangan dalam hidup..

Ini buat sy fikir, xkan la sebab masalah yg kecik kita bole cepat nangis, kita harus fikir yg kita boleh atasi masalah itu, dan mungkin orang lain ada masalah yang lebih besar dari kita..kita xbole lemah dalam hidup kan, so kita kenalah sentiasa berfikiran terbuka dan mempunyai matlamat dlm hidup..:))

Ade seorang kwn sy yg minat sgt2 kat Tun dan dia berjaya bersalamam dgn tokoh idola die..haha..mesti best sgt kan..my chingoo.:D..semoga lawatan ke UiTM Shah Alam nie bg kenangan yg indah tuk awk..:DD

Nie gmbr tuk sebab yg k-2, knp sy pegi UiTM S.Alam

[kredit to Nurul Azreen Husni]

 [kredit to Nurul Azreen Husni + Nur Qaasimah Mohamad]

Nie yg best part g UiTM S.Alam..hahah..dpt jupe chingoo lame sy yg dah lame gler tak jumpe..hehhehe…best sgt2 walaupun cuma jupe sekejap je..dorg nie amek Medic kat sana..windu sgt2 kt dorang..

Terima kasih korg kerana luangkan masa tuk jumpe walaupun korg sibuk..hehe..korg masih mcm dulu gak walaupun byk perubahan yg baik berlaku kat korang..leen masih cam dulu, kecik + comel..hahah..makan byk sket ye leen bia gemuk sket..hehe..Buat qaasimah, makin cantik skrg dgn penampilan yg lebih diredhai Maha Pencipta..semoga kite semua dapat jadik camtuh suatu masa nanti..huhu..dan yang paling penting, farah syg korg sma..heheh..:DD dan tak dilupakan juga buat cik qhin, yg sudi teman sy jumpe dorg..hahah..walaupun qhin xdpt jumpe kwn2 ktorg yg lain..hahah..tpi this is enough right??haha..

Akhir kata, trip ini, bg byk kebaikan dan pengajaran pada sy..sy belajar untuk tidak mengharapkan org lain untuk menjaga barang2 kita..kita mesti berdikari dan tidak cuai dalam menjaga barang2 kita..selain itu, byk jenis permata yg sy jumpa dan belajar setiap jenis mereka..hmmm..

Untuk yg paling byk terima kasih sehingga tak terhingga adalah untuk Maha Pencipta sy..kerana dgn izin-Nya, semua ini berlaku dan sy dapat pergi kesana dan belajar semua benda..Terima kasih sgt2 ye..:))

~kamsamida buat liya, ayu, yana, qhin yg telah menemani sy sepanjang disana..heheh..

10:17
February 23, 2012
Exam is around the corner..!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Binnabil Huda


Assalamualaikum semua…


[nie tuk hati yg tenang bila dgr lagu UNIC..hehe]

Sy dah tukar lagu kat blog nie..heheh..first time dgr lgu nie, terus hati sy tertambat, tpi mase tuh sy dgr lgu nie time blogwalking n tak tahu pon lgu nie lagu spe…

Skrg sy dah thu, lgu nie lagu UNIC..lagu nie tuk Rasulullah SWT..baru2 nie UNIC dtg UiTM sy, dorg nyanyi sma lgu2 yg sy minat..hehe..and one of the song adalah lagu Binnabil Huda..lgu yg dorg nyanyi yg favourite sy ialah lagu Atas Nama Cinta, Langkah Tercipta, Erti Syukur & Binnabil Huda..suke sgt2…:D

Terima Kasih sgt2 kat pihak UNIC..dorg bg kesedaran yg Rasulullah sgt sygkan kita n kita haruslah menghargai pengorbanan Rasullulah..selalulah berselawat kpd baginda..bak kata dorg, hiburan berilmu, rohani terpandu..lgu nie de sebut selawat tuk Nabi..try la dengar ye..moga2 setiap kali awk buke blog nie, awk akan berselawat..heheh..

Hati sy makin tenang lately, mungkin sebab mggu yg sgt sibuk and penuh je jadual..huhu..dan dgn bantuan Maha Pencipta, hati sy mang dah makin sihat…heheh..ari isnin nie sy de test subjek Entrepreneurship..huhu..sy harap sy dapat jawab dengan baik semua soalan..moga ALLAH SWT permudahkan..

Lastly, ingtlah ALLAH SWT and Rasulullah kerana kasih sayang mereka tiada tandingan buat kita..hanya Rasulullah shj yg boleh beri syafaat pada kita bila Hari Akhirat kerana baginda minta pada ALLAH SWT tuk ringankan beban setiap ummatnya..betapa baginda sayangkan kita semua..huhu..oleh itu, sayangilah baginda dgn mengamalkan segala sunnah baginda dan sentiasalah berselawat keatasnya..salam syg dari sy buat semua yg sudi membaca..

*dah lama nk tulis entry sal UNIC tpi keje yang lebih penting diutamakan..
*kredit tuk Nurliyana Amir kerana ajak sy pergi tgok konsert UNIC , 10 february 2012...kumawo chingoo..hehe
*kredit paling byk kat Maha Pencipta sy yg sentiasa menjaga sy sepanjang sy di sini, yg tolong sembuhkan hati sy, yg telah memujuk hati sy dgn pelbagai cara..:))

11:24
February 12, 2012
~duk stdy etr + dgr lgu jepun..he

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Future!!

Assalamualaikum semua..

hmm...ari nie sy pening bila fikir sal degree nak sambung ape..huhu...dah konpius lak nak pilih pe..huhu..bila fikir balik ape yang sy nak capai dalam hidup nie...rasanya kena baca contengan jalanan lagi sekali..hahah

setelah fikir dengan teliti, sy tetap rasa nak amek bawah sains jugak..cuma U je yg jauh dari family..sy xnk susahkan family sy...sy syg dorg..sy nak jadik anak n kakak yg baik kat dorg sma..syg korg..hehe..


malas nak edit..cuma nak abadikan je kenangan kat umah nenek..rindu sgt kat atok..huhu

k.la..2je rasa nak tulis..salam sayang buat semua..:))


0:07
February 8, 2012
~hati masih x tenang sbb dye..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Contengan Jalanan


Assalamualaikum inche blog..



Sy baru habis bace contengan jalanan..biasala, bila duk bace novel n blogwalking, sudah smestinya keje2 assignment yang bertimbun xdapat tuk disiapkan..hehe..
Biane tuk GM eventhough Gm xbce entry nie..hehe..nati ain siapkan ye..hehe..
Hmm…mase bersihkan diri tadi byk sgt yang de lam fikiran yang rasa nak tulis kat sini tuk memori sy..skrg dh jadik clueless la pulak..hehe..tpi sy tetap nak tulis gak pe yg sy dapat dari contengan jalanan..
Ok, firstly this statement bg makna yg sgt dalam kat sy..
‘ada beza antara jumpa benda yg kita nak cari, dan cari benda yang kita nak jumpa’
Hmm..statement nie buat sy fikir byk sgt..lots of thing that recently happen to me..
Apa yang sy dapat lately nie adalah pe yg sy wish nak rase b4 nie..hmm..sy dulu nak sgt rasa macam mane jatuh cinta, macam mane rasa rindu kat sesorg yg bukan kawan..apa yg sy nak rasa adalah benda yg sy nak jumpa..tapi sebenarnya tuh bukan benda yg sy nak cari..sy sebenarnya nk cari seseorg yg betul3 memahami sy the way I understand myself..dan akhirnya pencarian sy x sampai pon kat penhujungnya..sebab sy belum jumpa lagi orang yg sy cari..tpi sy tetap xnak hilang apa yg sy dah jumpa..sy mang dah rasa kot camner ‘cinta’ tuh tpi sy xla yakin sgt pe yg sy rasa tuh adalah cinta..
Tpi,sy asyik teringat je kat dye ,so, betul la kan sy nie rindukan org tuh..ok..skrg sy dah rasa dah segala macam perasaan yg sy nak rasa..huhu..tpi sekarang semua dah terlambat, sebab tdi sy tgok tv, ade statement yg kata, makin kita tahan , makin kita rasa ape yg ade lam hati kita tuh..so, bila sy nak lupakan dan buang pe yg sy rasa, semua tuh cam susah..huhu..tpi InsyALLAH masa akan bantu sy tuk lupakan semuanya..sbb dah byk sebenarnya sy lupe ttg dye..even dye pegi mane pon sy dah lupe walaupun byk kali dye gtaw sy..hehe..biane..cuma yg sy ingt last sy dgr suara dia 2nd of September, a day b4 my birthday..2 mang sy xleh lupe setakat nie..hmm..tpi sy yakin dgn ALLAH SWT..Dia bg sy rasa semua nie bersebab..dye hadir lam hiudp sy pon bersebab..even sekejap je, tpi sy rasa time tuh dye dah jadik macam bestfriend sy..hehe
Bila sy ingt balik , sy cuma suka dia yg sy kenal melalui telefon..bukan yg sy kenal time sekolah atau yg sy knal tru FB..so, sy cuma suka one side of him je..nie xla kategori cinta kan..mungkin perasan yg ade je kuat sket pada dye..tapi masa kan ubati semuanya..sy yakin yg tuh..:))
Contengan jalanan mang the answer from My Creator la..semua yg sy nak tanyer semua terjawab bila bace contengan jalanan..mungkin cerita tuh sekadar contengan je bg sape2 yg xske sgt novel tapi bg sy nvel tuh meaningful sgt2..thanks a lot..cuti sy terisi la jugak tuk jiwa sy..tpi x terisi tuk semua assignment yg kena buat..hehe..
Sy pegang satu kata2 yg sy amek dari novel tuh..’kita xkan hilang sesorang tuh selagi kita xnak hilang die’..so, sy harap sy xakn hilang dia as fren sbb sy xnk hilang dia..sy cuma nak apa yg sy x sepatutnya rasa nie hilang..tuh je..semoga apa yg sy nak dipermudahkan..aminn
Hmm, dan satu lg, sy dah dpt jawapan pada ape yg selama nie selalu de lam fikiran sy..kenapa kita susah nak buat baik walaupun byk pahala yg kita dapat???kenapa kita tahu byk benda tapi kita tak amalkannya..???
Nie semua sbb syahwat n nafsu..hehe..nie sy dapat dr blog Bayyinat..blog tuh mmg best la..!heheh..tenkiu la tuk semua yg sy dapat hari ni..terima kasih sgt2 kepada Maha Pencipta sy yg bagi sy peluang tuk dapat semua nie..DIA mang sgt2 sygkan sy dan semuanya..
Akhir kata, sekeras-keras hati tuh tetap akan lembut bila dapat sinar hidayah dari ALLAH SWT..so, bersyukurlah bila sinar tuh dtg kat kita ye..:))
Salam syg tuk semua yg ada di luar sana..sy syg kamoo semua..
~kredit tuk hosmet sy yg suh sy beli contengan jalanan drpd Aa+Bb..hehe..
~byk sgt idea, sbb tuh rasa nk abadikan kat blog nie..tuk tatpan sy satu hari nanti..hehe

21:59
February 6, 2012
Etr coming..hehe..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Uneasy Feeling..


Assalamualaikum once again..

Hmm..the story starts when i listen to my sister’s story..i am a bit disappointed and jealous towards her..i know that i am not supposed to feel like that..but the truth is i am jealous..huhu..

Hmm..i was in negeri sembilan for almost 3 years right now but yet, i don’t really know about negeri sembilan..i don’t even go to the seri menanti castle..i also don’t have a chance to go to ulu bendul eventhough the place isn’t that far from my college..

I am jealous of my sister because she had travelled a lot in selangor eventhough she was only in her second sem..meaning that she is only half a year there but she had learnt about her place so fast..in only less than a year..huhu

It is not that i am upset and not happy for her, it is just the feeling of jealousy towards her experience in a short period of time..she gains lots of experiences while studying there..it just me, who was still behind her, gain little compared to her..

I know that ALLAH SWT was planning the best for me,and i just need to be more patience  and wait for what has been planned for me..but i am also feeling sad..i was sad because of , i think that i don’t have enough memories in pilah..someday, i will miss  pilah a lot, although right now, i am really eager to get out from pilah..hehe...

It is just a matter of time for me to finish studying in uitm N9..i only want to keep the happy memories with me and left the others there..heheh..i don’t want to remember all those unhappy moment while i’m there..i’ve learnt a lot in uitm n9..the first time i ever fall in love with a guy..i hope i would not fall for another guy ever again..huhu...

Being far away from home, makes me become older and know this world better..i’m learning to know people and know what love is...maybe it just me who think that was love..but still i am thankful because i can feel all those feeling although i am not very sure it was love..hahah..

ALLAH SWT sure knows that i need all of that..He teach me a lot..Giving me lots of good friends..i’m hoping that my love for HIM will grow stronger within time..HE knows the best for me.. and i am happy for it..kumawo..:))

~for rindu_jihad, special thanks to you ,my lovely friend.. i feel i want to have my own baby when i’m watching OBGYN..a token of appreciation to you..saranghae..
~now, i’m reading ‘contengan jalanan by hlovate’..it was like a gift from My Creator to open my heart and learn to accept all the good and bad thing happen in front of me..

As I’ve said before..everything happen for a reason..be happy k…

20:39
February 5, 2012
Still at home..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Confused

Assalamualaikum for those who spent your precious time reading what i wrote

Now, i am confused with myself..i am sad because of what appear in my dream last night.

It is not a good dream but still it always make my heart feel hurt..i am trying to heal it..

For my dearest friend, please help me and pray for me to be strong to keep moving on with no turning back..

I am happy now, but still i know My Creator want to give me more strength to my heart....

Now, i think i had fallen in love with someone that i shouldn't..

I should keep my heart for someone that that is made for me...

Please help me in keeping my heart the way it was before..

Thank you for my dearest friend who always pray for my happiness..may ALLAH SWT bless u..

Thank you!kamsahamida...:))

20:42
February 4, 2012

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Perjalanan Balik Umah

Assalamualaikum pembuka coretan kali ini


Banyak sgt cerita nak cerita semasa sy dalam perjalanan nak balik umah ari nie..
Firstly, jupe dgn sorg budak yg lagi muda dari sy tpi isi upu macam sy gak..dye dari matrik..ramah sgt..suke2..nama dye sue..best borak dgn dye..comel..hehe

Second lak, sy berkenalan dgn mida mse nak balik naik bas ke Kuala Berang..tetiba terfikir nak carik seorang pakwe trg supaya ley tolong amek sy kat stesen bas..haha...tapi nie cuma terfikir je..xnak pown..haha

Yang pasal mida nie pulak..dye sgt ramah + comel..dye muda stahun dari sy tapi InsyALLAH akhir tahun nie dye akan kahwin..hehe..spanjang perjalanan balik ke kuala berang, sy duk dengar cerita dye dengan tunang dye je..mcm sweet sgt dorg...semoga dorang kekal sampai ke anak cucu....x saba rasanya nak g majlis dorg..

Best jugak la perjalanan sy ari nie, dapat menjalin ukhuwah dengan 2 ukhti..hehe..tpi yang contrast lak, parents sy kat umah risau giler sebab sy lambat sampai dan henpon sy lak mati, so dorang xleh nak tepon...cian lak kat keluarga sy..terima kasih sebab risau sal kak nor..dan maaf sgt2 sebab susahkan mak dan ayah..huhu..

Tpi sy yakin sy akan selamat sampai kat umah walaupun tadi macam2 dugaan..hmm..tayar bas pancit la, jupe mak cik yg dalam kesusahan la..macam2 perkara yang sy tempuh cuma dalam perjalanan nak balik ke rumah..byk yg ALLAH SWT ajar sy ari nie..terima kasih sgt2..sy rasa gembira je bila nak balik umah..

Tpi tadi sbnarnye agak takut jugak sbb dah lambat sgt bru sampai umah, tambahan lak sy sorg je tdi...huhu..xde teman...sy balik umah kul 11.56 pg tdi..sampai umah kul 1 lbih..tpi sy percaya pada Maha Pencipta sy..He will always be with me..so, kurang la sikit rasa takut tuh..sy duk kat stesen bas tuh dr kul 7 sampai la kul 11..satu tempoh masa yang agak lama la..hehe

Hmm..akhir kata...percaya pada diri sendiri n juga percaya kpd ALLAH SWT..sambil2 tulis nie duk tgok video nie..
hehe


best gop posen..try r tgok..

k.la...2 je tuk entry nie..just nak tulis tuk cik blog..hehe..sekali lagi terima kasih tuk Maha Pencipta sy yg menjaga sy hari nie dan tiap2 ari..sy syg sgt2..tuk semua yg telah menyumbang dalam perjalanan balik umah sy..sy pon ingin ucapkan jutaan terima kasih,..syg kamoo semua..tanpa kamoo siapalah sy nie..:DD

23:01
February 3, 2012
being home is the most wonderful feeling..hehe..



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang..:)